Thursday, December 29, 2016

Penghujung 2016

Salam Desember.

Terima Kasih 2016, hadirmu ku iringi dengan rasa bahagia.Ku harap pergimu jua sama.

2016 memory :

Jan-4/5/2016- ALHAMDULILLAH.PUNYA MEMORI BERSAMA KESAYANGAN SYURGAWI.
May-Jun -MENGENALIMU,BERDUA KITA SALING MEMAHAMI
July-now -SEMOGA ANUGERAH KE-2 INI,ALLAH PINJAM LAMA UNTUK KITA.

2016,
Menguji aku sebagai hamba kepada yang Abadi.

Wednesday, March 11, 2015

# ALKHAMIMOSA100DAYCHALLENGE-DAY 5


PARADOKS

Kisah paradok yang merodok robek jiwa dasarnya,
tatkala juntaian harapan terkapai lunyai di genggaman
saat hati terus mencanai diri 
bertahanlah kamu di situ
sehingga
Kita punya wadah tanpa helah.



10/3/2015

Saturday, September 13, 2014

#ALKHAMIMOSA100DAYCHALLENGE-DAY 4

#ALKHAMIMOSA100DAYCHALLENGE-DAY 4

Syukur

Sempurna tak semestinya cukup
Sedikit belum tentu tak puas
bersyukur
Kerana ada yang Maha Pemurah.


13/9/2014
10:59pm

Friday, September 12, 2014

#ALKHAMIMOSA100DAYCHALLENGE-Day 3

#ALKHAMIMOSA100DAYCHALLENGE - Day 3

botol balang

bila buruj muncul
1001 cerita tak habis
hilang penat siang
malam dodoi bayu

kisah botol balang
isi batu kongsi ramai
isi pasir tak endah lain
letih kita atur batu
senang senang ada sodok masuk pasir
tuang semua,jadi balang kosong
kita susun semula
satu persatu




Thursday, September 11, 2014

#ALKHAMIMOSA100DAYCHALLENGE - DAY2

#alkhamimosa100daychallenge - DAY2

Tiba-Tiba

Terkial-kial mencari rezeki
Terkumpul hasil tiba-tiba di bawa lari

Bersungguh payah,nak senang kemudian rancangnya
Terbongkok mengutip yang di cari  , tiba-tiba berdiri disamun pencuri

Sedikit dikit menahan diri
jangan dihabis pada yang itu
Jangan di bazir untuk yang ini
kelak terkumpul banyak
dapat punya apa yang ingin
tiba tiba
Terserempak si polan gila
habis diamuk semua

kecewa.


10:44 pm
day 2






Wednesday, September 10, 2014

#ALKHAMIMOSA100DAYCHALLENGE-DAY 1

Assalamualaikum

Setelah struggling untuk mendapatkan ME time...maka dapatlah update blog ni.
Alhamdulillah.

#alkhamimosa100daychallenge

Missionnya MUDAH tapi TAK SENANG.

Create a poem/story/anything in sentence.
Yup.Everyday.For 100 days.

Why?

Sebab suka.:-)

Kalau sempat patik update kat sini. InyaAllah akan disempatkan.


#alkhamimosa100daychallenge -DAY 1

Lemas Di Ruangan

Bersendiri di tengah keriuhan
Bersesak di lapangan
Tiada yang pasti walau hati memujuk berdiri
Pemikat sinis di sebalik rimbunan
Menanti tekukur puas mencari makan lemas di ruangan.


10/9/2014
11:23 pm

Friday, August 15, 2014

DiY 01 : DiY Mewarna Kertas Doily (Coloured Doily Paper)

Assalamualaikum...

Less than 130 days to go..~badump..badump...

Mood DiY datang tengah hari tadi...hehe
So, dengan suka citanya..patik dengan rendah hatinya mengajak kalian semua untuk cuba mendalami daya kekreatifan yang terpendam dalam dalam diri..(ckp kt diri sendiri)...

Jom kita mewarna...!!!~


Projek DiY : Mewarna Kertas Doily

Tujuan : Menambah warna warni samaada untuk hiasan goodie bag or kad kahwin or bunga telur..terpulang pada kesukaan masing-masing.

Bahan-Bahan :

1) Doily Paper (of course..size depend pada kehendak masing2 :-))
2) Pewarna Makanan (Patik guna Pewarna Makanan Kuning Telur keluaran Star Brand-lebihan buat kuih raya hari tu..hehhe)
3) 500 ml air (depends pada bekas)
4) Bekas (untuk merendam-patik guna bekas dulang loyang)
5) Penyepit (Untuk sepit kertas semasa menjemur)

Cara-Cara

1) Bancuh Pewarna makanan (dalam 3-4 camca) bersama air di dalam bekas dulang/tupperware.(kalau nak pekat lebihkan pewarna atau kurangkan air, tapi air pastikan cukup untuk rendam kertas doily)

2) Rendam kertas doily 1 persatu atau 2-3 sekaligus, Rendam dalam 8-15 saat..kalau lama sangat nanti kertas tu lembik dan mudah koyak masa sepit untuk jemur nanti.

3) Jemur kertas berhati-hati..sekiranya terdapat takungan pada hujung kertas doily, jentik perlahan2 tmpat yg bertakung tu

4) Jemur sehingga kertas kering (kalau jemur outdoor, jgn lama sangat, kalau lama nanti warna kertas semakin pudar dan kertas jadi keras)-disaran jemur indoor.


Bawah ni contoh gambar, sorry kualiti kurang memuaskan ...

Kertas Doily yang Direndam dan dijemur

Ni antara yang dah siap..sambil tengok cerita korea sambil men "DiY" heheh..~
Contoh hasil In progress-Hiasan kertas doily.





Itu sahaja untuk masa ini.Thank you olls!~~~...

#pengantin DiY #Alkhamimosa